Mesterek

“A magas szintű technikák olyanok mint a hegycsúcsok, melyeket köd borít, te nem látod , mégis ott vannak..”
Yip Man – (1893-1972)

Yip Man nagymesterYip Man, a Wing Tsun kung fu Nagymestere a nyolcadik az örökösök egyenes vonalában. Gazdag családban nőtt fel, mely hatalmas farmmal rendelkezett és több fatshani tulajdonnal.

Azt gondolhatnák róla, hogy elkényeztetett gyerek, egy gondoskodó élettel, aki nem bocsátkozik fizikai munkába. Ehelyett, meglepetésként, különös érdeklődést mutatott a harc művészete iránt. Fiatal korában, 13 évesen kezdett Wing Tsunt tanulni és Chan Wah Shun mester alatt három évig gyakorolta tudását. Chan halálakor Yip Man Hong Kongba ment iskolába. Ott megszerezte második képzettségét egy híres katolikus iskolában, a Hong Kong St. Stephen Kollégiumban. Ahogy a végzet hozta, Yip összefutott Leung Bikkel Hong Kongban. Leung Bik Leung Jan idősebb fia volt és kung fu testvére Chan Wah Shun-nak, Yip mesterének. Leung úgy találta, hogy Yip birtokolja a szükséges kvalitásokat, temperamentumot és attitűdöt, és őszintén felajánlotta, hogy Yip tanítója lesz és elmondta, hogy az apjától, Leung Jan-tól tanult.

Yip évekig követte Leung Bik-et és megtanulta a Wing Tsun kung fu minden titkát. Mégis, Yip nem volt megelégedve az eddigi szerzeményével. 24 éves korában visszatért Fatshan-ba. Sok időt töltött ott gyakorlással kung fu testvérével, Ng Chung So-val, valamint Ng tanítványaival, és a legmagasabb fokig finomította szakértelmét. Sok történet és anekdota kering Yip Man fatshani tetteiről.

Azt mondják, egyszer egy villanás alatt kilökte a tárat egy gonosz katona rá irányított pisztolyából; hogy egy söprő rúgással eltört egy karnyi vastag keresztfákkal ellátott tolóajtót; hogy számos párbajban vett részt és minden esetben legyőzte az ellenfelét kevesebb, mint semmi idő alatt, stb…

Páratlan fatshani hírneve ellenére Yip Man senkinek sem tanította meg tudását, még a saját fiának sem. A második világháború alatt, amikor Kína nagy területe japán katonai ellenőrzés alatt volt, tönkretették családja gazdag farmját és az élet számára nehézzé vált. Később a japánok megjelentek Fatshanban és Yip neve hamarosan eljutott a japán parancsnok fülébe, aki meghívta, hogy foglalja el az instruktori posztot a japán katonák számára. A saját országa iránt érzett hazafias érzelmektől indíttatva és a megszállók iránt érzett gyűlölete miatt visszautasította a meghívást.

A háború után Yip letelepedett családjával Hong Kongban. Büszkesége és szokatlan temperamentuma miatt, melyhez a tény is csatlakozott, hogy gazdag családból származott, nehéz volt számára egy elfogadható állást találni, és hamarosan a családja szegénységben élt.

1949-ben, egy közeli barát közbenjárásának köszönhetően meghívást kapott, hogy tartson kung fu órákat a Hong Kongi Éttermi Dolgozók Egyesülete tagjainak. Először az Egyesület tagjai nem fordítottak nagy figyelmet Yip Man-re, és nem is adtak nagy tiszteletet annak, amit tanított, mivel a Wing Tsun kung fu, szemben más kung fu stílusok [hosszú hídjai és széles állásai]-val nem volt túl magával ragadó első nézésre. Yip Man, ahogy a saját mestere, nem kívánt dicsekedni tudásával, a nyilvános közszereplések elkerüléséről nem is  beszélve. Ezért is igaz, hogy a Wing Tsun nem volt túl ismert akkortájt.

Az Egyesületben eltöltött két év instruktori munkaszolgálat után, ahol csak pár tanítványa volt, megalapította a saját gimnáziumát és elkezdett más tanítványokat fogadni, mint az éttermi dolgozók. Több korai tanítványa, aki követte a következő két évben, segített neki a gimnázium vezetésében. Így történt, hogy a Wing Tsun kung fu felhívta a kung fu rajongók figyelmét. Később, amikor több és több tanítvány jött hozzá, el kellett költöztetnie a gimnáziumot egy nagyobb helyre. Yip Man hírneve és a gyakorlati Wing Tsun kung fuja messzire szállt, és egyre növekvő számú követő csodálatát vívta ki, különösen a Hong Kong rendőrségéét.

I.W.T.A. Fő erőfeszítésként a Wing Tsun meghirdetésében 1967-ben – a tanítványai segítségével – megalapította a Hong Kong Ving Tsun Atlétikai Szövetséget, több osztályt nyitott és a Wing Tsun számára egy sokkal nagyobb megjelenést szerzett. 1970 májusában, amikor az egyesületének osztályai formailag létrejöttek, elhatározta, hogy visszavonul a tanításból és egy csöndes életet fog élvezni, átadva a gimnázium tanítási ügyeket kedvenc tanítványának, Leung Ting-nek.

Yip Man NagymesterVisszavonultságában gyakran látták teázni egyedül számos tea házban, reggel, délután és még este is, vagy látták nevetni és viccelődni a tanítványaival, mindig elfeledve, hogy a mesterük volt. [Miért lélegezni? Fontos pozícióban vagy, ha az emberek megbecsülnek téged.] Ez volt a filozófiája.

1970 és 1971 között Bruce Lee, Yip Man egyik tanítványa híres kung fu film Yip Man Nagymester és Bruce Lee Chi Sau (Tapadós Kezek) gyakorlása közbenszupersztár lett. Bár Lee-t a Jee-Kune-Do-járól jegyezték meg, sokak számára ismert, hogy Yip Man tanítványa volt egy bizonyos ideig.

A másik oldal, hogy Yip sohasem érzett büszkeséget, hogy eme szupersztár a tanítványa volt. Bármikor, amikor azt kérték tőle, hogy beszéljen Bruce Lee-ról, csak egy mosollyal válaszolt. Ritkán cáfolta meg az emberek igazságtalan megjegyzéseit és téves elképzeléseit a Wing Tsun teóriákról. Az igazság az igazság, és Yip Man Yip Man volt. Nem okoz változást a Wing Tsun-ban, hogy beszél-e Bruce Lee-ról, avagy sem.

1972 december 2-án Yip Man, a Nagymester eltávozott, maga mögött hagyva egy nagyszerű stílust és egy örökké tartó küldetést, melyet a tanítványai visznek tovább.
Bruce Lee – (1940-1973)

Bruce Lee1954-ben, a 13 éves Bruce Lee, aki a hangzatos “Kis Sárkány” nevet viselte, több utcai csata győzteseként kezdett el érdeklődni a harcművészetek iránt. Érdeklődésének oka az volt, hogy egy Kínai harcművészetet tanuló fiú legyőzte Őt. Először apjával ment le Tai Chi Chuan-t gyakorolni, de egy-két tréning után nem látogatta az edzést, mert túl lágynak és használhatatlannak tartotta a technikáit. Lee Hoi Chuen-nek, Bruce apjának több harcművész ismerőse volt. Ezek közül az egyiket Yip Man-nak hívták. A fiú tehát az első próbálkozás után, most már Yip Man nagymester Wing Tsun (akkoriban Ving Tsun) iskolájába iratkozott be.

Lee úgy érezte, hogy 13 évesen már hátrányban van a többi tanulóval szemben, ezért hatalmas erőbedobással, heti hat alkalommal tréningezett Yip Man nagymesternél. Bruce lee intenzitását dermedten figyelték a többiek. A járókelők meglepetten nézték a “Kis Sárkányt”, aki még az útmenti bokrokon és fákon is a Wing Tsun ütéseit és rúgásait gyakorolta. Lee-nek az élete lett a Kung Fu. Testrvérei “Mo Si Tung”-naj “Sohase ül nyugodtan”-nak nevezték. Még étkezés közben sem hagyta abba az edzést, mert legtöbbször az asztal lábán erősítette kezét. Ha mégis megállt egy percre gondolkodni, a következő pillanatban már fel is ugrott az asztal mellől és különböző kombinációkat gyakorolt. Bruce Lee öccse Robert, így emlékezett vissza bátyja harci kedvére: “Bruce-nak nem lehetett kétszer mondai, hogy állj ki velem küzdeni”. De Yip Man nagymester nem volt megelégedve tanítványával.

Bruce Lee így írt ezekről a gondolatokról: „Az én tanítóm Yip Man professzor azt mondta nekem: “Sárkány” lazíts és csendesítsd le gondolataidat. Felejtsd el saját magad és kövesd az ellenfél mozdulatait. Engedd el gondolataid és az ellentámadásokat mérlegelés nélkül hajtsd végre. Ez minden, tanuld az elkülönülés művészetét.

Tele voltam energiával, úgy éreztem, hogy ezt nem tudom megcsinálni. Nem tudtam ellazítani magam, mert arra gondoltam, hogy el kell lazítanom magam. Ezt a pszichológusok kettős vakságnak nevezik. Ekkor tanítóm újra szólt: “Sárkány”, kövesd a dolgok természetes folyását. Emlékezz, soha ne szállj szembe a természettel.

“Soha ne helyezkedj szembe egyenesen a problémákkal, tanulj meg együtt haladni azokkal. Ne gyakorolj ezen a héten, hanem menj haza és gondolkozz. Én hazamentem.”

Az ifjú harcos gondolkozott és megértette a tanítás lényegét. Ezek után a Kis Sárkány nagyon gyorsan a Wing Tsun egyik legjobb harcosa lett, sorra megelőzte idősebb kung fu testvéreit, akik ezt nem nézték jó szemmel, ezért 3 év tanulás után Bruce Lee kénytelen volt elhagyni Yip Man nagymester iskoláját. Ekkor történt, hogy St. Francisco Xavier kollégium háromszoros boxbajnoka kihívta Őt küzdeni. Lee felvette a “semleges” állást és várta ellenfelét, aki klasszikus box lépésekkel és kéztartással közeledett feléje. Abban a pillanatban, amikor a boxoló támadott, Lee azonnal kiütötte. Ezt a győzelmet megtudva a Kollégium egyik tanára felkértre, hogy induljon a középiskolák közötti boksz versenyen. Bruce Lee ezt a versenyt kiütéssel nyerte meg.

Természetesen a „Sárkány” nem hagyta abba Kung Fu tanulmányait, hanem barátjával edzett tovább. Amerikába utazása előtt Lee-nek egy szerencsétlen párharcba volt része. Egy Wing Tsun tanuló kihívott egy Choy Lee Fut küzdőt. A párharc helyére azonban egyikük sem ment egyedül. Az összecsapás barátságos mérkőzésnek indult. A küzdelem egy baseball pályán, a pályát határoló vonalak közt zajlott. Bruce Lee az egyik küzdőtől egy erős találatot kapott, mire bevadulva nekiesett és sorozatütéssel a földre küldte, majd belerúgott a fejébe. Az ellenfelének majdnem kifolyt a szeme és nagyon súlyosan megsérült. A gyerek szülei feljelentették Lee-t, akinek meg kellett fogadnia, hogy nem verekszik többet. Lee édesanyjának kellett kezességet vállalnia fiáért. A fiatal Bruce Lee úgy gondolta, hogy jobb ha elhagyja Hong Kong-ot és így 1958 Szövegdoboz: decemberében elindult Amerikába a korlátlan lehetőségek hazájába.

Bruce Lee San Francisco kínai negyedében szállt partra és egy hónapos ott tartózkodás után Seattle-ben telepedett le, szülei régi barátjánál. Egy étteremben dolgozott, azonban a tréningeket itt sem hagyta abba. Mikor felvételt nyert a Washington egyetem filozófia szakára, elkezdte oktatni a Kung Fu-t. később az egyetem elvégzése után: egy Judo mesterrel Taky Kimura-val megnyitotta első iskoláját, a Jun Fan Gung Fu Intézet néven. Már ekkor felmerült benne a gondolat, hogy visszatér Hong Kong-ba Yip Man nagymesterhez, hogy tökéletesítse tudását. Először is 1962-ben levelet írt Yip Man nagymesternek, amiben kérte, hogy nevezhesse stílusát hivatalosan is Wing Tsun-nak. Rendelt Hong Kong-ból egy tradicionális fababát.

1963-ban kiadja a Chines Gung Fu című könyvet. 1970-ben, amikor hátsérülése ágyhoz kötötte írta meg második könyvét, de mivel legjobb barátja ekkor már nagyon beteg volt, az egész kéziratot neki ajándékozta és Ő csak mint technikai tanácsadó szerepel a címlapon. Long Beach-i Karate Tornán több száz karatéka nézte végig Bruce Lee bemutatóját. A bemutatót többen is filmre vették, de bárhogy is keresték Lee technikáit, nem találták azt meg. 1963-ban, amikor megkapta könyvéért a honoráriumot, visszautazott Hong Kong-ba családjához. Meglátogatta Yip Man nagymestert is. Sokat beszélgettek és gyakoroltak együtt. Bruce Lee tréningezett Yip Man tanítványaival is. Az eredmény teljesen megdöbbentette. Erről számol be J.De Mile: Lee teljesen összetörve érkezett meg Hong Kong-ból, mivel a közös Chi Sau gyakorlásnál Yip Man nagymester tanítványait csak ritkán tudta megütni, míg azok bármikor képesek voltak Őt eltalálni.

Lee 1965-ben ismét visszatért Hong Kong-ba, Yip Man nagymesterhez és ezt a nyarat teljesen a tanulásnak szentelte. Megkérte Yip man nagymestert, hogy tanítsa meg neki a fabábu technikának utolsó részét, mert azt nem tudta még megtanulni. Kérte továbbá a nagymestert, hogy vehesse fel filmre az első formát (Siu Nim Tau), amelyet taníthatna Amerikában. Bruce Lee a mester jóindulatát kérte és felajánlott egy új házat Hong Kong-ban. Lee azonban elkövetett egy nagyon nagy hibát. Túl sok pénzt kínált fel a nagymesternek és ezzel sértette tanítójának önérzetét. Így Yip Man nagymester a kérést elutasítva így szólt: “Én nem tudom elfogadni az ajánlatot. Az okok: nem Te vagy az egyetlen tanítványom; én sohasem ígértem egyetlen tanítványomnak sem, hogy teljesítem az ilyen kérést. Ha elfogadom az ajánlatod, mit mondok a többi tanítványomnak?”. Így hát Bruce Lee nem kapta meg a filmfelvételre a jogot.

A világon nagyon sokan megkérdőjelezték Bruce Lee Wing Tsun tudását. Néhányan azt hiszik, hogy csak a Wing Tsun első formáját tanulta. De ez nem igaz! Lee tanulta az első, második és a harmadik formát is. Ismerte a Chi Sau szekciókat és a fabábu technikák nagyrészét. Wing Tsun tanulmányainak három éve alatt és a Hong kong-ba való visszatéréseinek alkalmával többször is tréningezett Yip Man nagymesterrel, mai Bruce Lee technikai tudására vall.

Ha a mostani fokozatrendszert vesszük alapul, akkor Lee tudása a mesterszintek közt is nagy helyen állna. Lee a Kung Fu teljes titkát soha senkinek nem adta tovább. Az érdeklődőknek találta ki, a stíluson kívüli stílust (Jeet Kune Do), amelyet Amerikában tanított. Csak néhány jóbarátja ismerkedhetett meg a Wing Tsun szépségével és hatékonyságával.

Petz János – Budapest 17. és 14.  kerületi instruktor

A Dynamic Wing chun kung fu és fitness sport klub vezetője

Tizenéves koromban kezdtem el érdeklődni a harcművészetek iránt. Több mint két évtizede foglalkozok harcművészettel, különböző stílusokat próbáltam ki, mint pl: Karate, Kick-box , ökölvivás utcai harc. A Wing chun kung-fut 2004 januárjában kezdtem el tanulni.

Ahogy telt az idő rájöttem, hogy megtaláltam azt a harcművészeti rendszert, amit kerestem. Úgy éreztem sosem fogok kifogyni a tanulnivalóból, ami nagyon inspirált. A Wing chun harciértéke és hatékonysága volt rám a legnagyobb hatással, amit sajnos az utcán többször volt alkalmam kipróbálni. Tapasztalataim szerint egy utcai támadás során a Wing chun technikákkal lehet a leghatékonyabban felvenni a küzdelmet egy erősebb ellenfél ellen.

Szorgalmam és kitartásom meghozta a gyümölcsét, 2008 őszén letettem az első mesterfokozatomat.

2009 novemberében letettem a 2. mesterfokozatot.

2010-ben hivatalosan is az Ebmas Wing Tzun kung fu 2. mester fokozatú oktatója lettem 

2016-ban elsajátítottam 4- es mester fokozat szerinti tudás anyagot de ez is szubjektív mivel nagyon sok szervezet van.

2016 hivatásos sport és fitness instruktor lettem.

Számomra sosem volt feltétlen szükséges a fokozat szerzés, én a tudásban  hiszek mi működik és mi nem!

Mint kung fu mester arra törekszem, hogy a hozzám kerülő emberek, nemtől és kortól függetlenül, megtalálják saját céljukat a Kung fuban.

Meglátásom szerint az önmagunkkal folytatott folyamatos küzdelem a jó és a rossz énünk között dől el, hogy hova jutunk és hogyan tudunk felülkerekedni rossz tulajdonságainkon.

Képesek vagyunk kiállni önmagunkért ezt tanuljuk meg éppen itt, hogy vállaljuk azt amik vagyunk és ha kell tudjunk rajta változtatni, hogy jobbak legyünk, bennünk rejlik a változás ereje és rajtunk áll,hogy mindig lehetünk többek .

Mert a harcművész számára nem mások legyőzése a fontos, hanem saját gyengeségeinek felismerése és leküzdése.